Wytrawne gofry na słono

Zazwyczaj robimy gofry na słodko. Okazuje się jednak, że gofry na słono mogą być również bardzo dobre. Można dodawać do nich ulubione dodatki, na przykład w postaci warzyw czy sera.

Jeden z pomysłów na pyszne wytrawne gofry zaczynamy od przygotowania: jajka, 1/2 szklanki mleka, szklanki mąki, łyżeczki proszku do pieczenia, łyżki oleju, szczypty soli, szczypty chilli, czerwonej papryki, małej puszki kukurydzy, 150 g szynki oraz 150 g żółtego sera. Najpierw mieszamy w misce mąkę, proszek do pieczenia, olej, sól i chilli. Osobno łączymy jajko i mleko. Potem również wlewamy je do miski i mieszamy. Teraz kolej na starty żółty ser, pokrojoną szynkę, paprykę oraz odsączoną kukurydzę. Ciasto smażymy w gofrownicy, a potem gofry serwujemy same, z ketchupem lub z jakimś sosem.

Dość ciekawy jest także przepis na gofry z ziemniakami – 1/4 kg ugotowanych ziemniaków trzeba przetrzeć, tak żeby nie było w nich żadnych grudek. Dodajemy do nich 2 żółtka, szklankę mleka, 2 łyżki roztopionego i ostudzonego masła, szklankę mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli, a potem jeszcze pianę z pozostałych 2 białek. Gofry smażymy w gofrownicy i podajemy na przykład z pomidorami, serem, pietruszką itd.

Jeśli ktoś nie ma gofrownicy możne spróbować zrobić razowe gofry na patelni. W tym celu trzeba połączyć 2 szklanki mąki z pełnego przemiału z 1/2 szklanki mleka, 3/4 szklankami wody (najlepiej mineralnej gazowanej), 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, szczyptą soli i pianą z 2 białek. Na patelnię wylewamy niewielką ilość oliwy i smażymy gofry porcjami z obu stron aż się zarumienią. Potem podajemy je z ulubionymi warzywami.

Dobry oraz klasyczny pomysł to gofry z żółtym serem i oliwkami. Szklankę mąki mieszamy z łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli. Osobno należy zmiksować 3 jajka i 4 łyżki oleju lub roztopionego masła. Następnie łączymy wszystkie składniki i dodajemy 3 łyżki startego sera żółtego oraz kilkanaście pokrojonych oliwek. Mogą być zielone, czarne lub jedne i drugie. Kiedy wszystko wymieszamy można robić gofry i od razu je jeść. Są naprawdę pyszne!