Tradycyjne gofry z bitą śmietaną i owocami

gofry biszkoptowe i drożdżowe, belgijskie i amerykańskie, smakowe i wytrawne, jednak nie ma to jak tradycyjne gofry z bitą śmietaną i owocami! Kojarzą się nam z wakacjami, budkami nad morzem i beztroskimi chwilami z rodziną.

Ulubione gofry całej rodziny można też zrobić po prostu w domu. Bez względu na porę roku i pogodę można się cieszyć ich apetycznym wyglądem oraz zapachem, a przede wszystkim smakiem. Warto wypróbować następujący przepis na kruche gofry: bierzemy 2 jajka i oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy 1/3 szklanki oleju, 1/4 szklanki wody, 2 szklanki mleka, 2 szklanki mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wszystko porządnie miksujemy. Im dłużej, tym gofry wyjdą bardziej puszyste. Potem delikatnie łączymy ciasto z pianą ubitą z białek. Gofry trzeba smażyć około 4 minuty w dobrze rozgrzanej gofrownicy, o mocy przynajmniej 1000 W. Dzięki temu nie będą miękkie. Jeśli chcemy mieć pewność, że wyjdą chrupiące można dodać mniej mleka, a za to więcej wody lub śmietanę. Poza tym po usmażeniu gofrów najlepiej położyć je na ruszcie jeden obok drugiego. W ten sposób będą miały dostęp do powietrza z każdej strony i nie zmiękną. Największym błędem jest kładzenie ich na talerzu, jeden na drugim. Zresztą wtedy nie ma też jak udekorować ich śmietana i owocami.

Bita śmietana do gofrów to jeden z najczęściej używanych dodatków. Skąd jednak ją wziąć? Można kupić bitą śmietanę w sprayu. Wtedy z pewnością będzie najszybciej. Inna propozycja to śmietana w proszku, którą ubija się z mlekiem. Najbardziej naturalna jest jednak śmietana kremówka, natomiast niestety jest najmniej sztywna po ubiciu. Każdy musi więc wybrać opcję, która najbardziej mu odpowiada. Podobnie jest z owocami.  Zresztą można skorzystać z tych, które akurat są dostępne albo kupić mrożone. Do gofrów z bitą śmietaną dobrze nadają się jagody, truskawki, maliny, poziomki, ale można też wymyślić coś innego. Oczywiście warto łączyć różne owoce, bo wtedy będzie jeszcze ładniej, bardziej kolorowo i apetycznie. Nikt się nie oprze!