Słodkie gofry smakowe

Oprócz dodatków, które stosuje się do gofrów po ich usmażeniu, można także nadawać im różne ciekawe smaki jeszcze przed wlaniem ciasta do gofrownicy. Wystarczy dodać do niego wybrany składnik, który spowoduje, że gofry staną się jeszcze lepsze i dość oryginalne.

Większość osób lubi czekoladę, a więc żeby zrobić gofry czekoladowe do 1,5 szklanki mąki, 1/2 kostki rozpuszczonego masła, 1/2 szklanki wody, 2 jajek, 1/4 szklanki cukru i 2 łyżeczek proszku do pieczenia trzeba dodać 2 łyżki kakao. Wszystko wymieszać i piec w rozgrzanej i natłuszczonej gofrownicy. Z kolei jeśli chcemy otrzymać gofry cynamonowe, to oczywiście zamiast kakao trzeba użyć 1/2 łyżeczki cynamonu. Natomiast, żeby zrobić naprawdę wyjątkowe gofry karmelowe nie wystarczy do tradycyjnego ciasta dodać skarmelizowanego cukru. Najlepiej jest przygotować specjalne ciasto drożdżowe, takie jak na belgijskie gofry. Zaczynamy od podgrzania 1,5 szklani mleka z 20 g drożdży. Potem dodajemy szklankę mąki, 4 łyżki masła, 2 żółtka i bardzo ważny składnik – 4 łyżki brązowego cukru trzcinowego. Na końcu dochodzi do ciasta piana z białek i zostawia się je na noc do wyrośnięcia. Po około 12 godzinach można nakładać ciasto do rozgrzanej gofrownicy i cieszyć się karmelowym smakiem gofrów.

Jedni starają się robić jak najbardziej dietetyczne gofry unikając różnych składników, a inni zastanawiają się co jeszcze dodać do ciasta na gofry, żeby było lepsze. Oprócz takich pomysłów jak kakao, cynamon, pojawiają się też na przykład banany. Żeby zrobić gofry owsiano-bananowe trzeba połączyć i usmażyć: 1,5 szklanki mąki, 3/4 szklanki płatków owsianych, 1/4 szklanki otrębów pszennych, 2 banany (rozgniecione), 3 łyżki rozpuszczonego masła, 3/4 szklanki mleka, 3 łyżki miodu, łyżeczkę proszku do pieczenia i szczyptę soli. Takie gofry świetnie smakują posmarowane masłem orzechowym. Są bardzo pożywne i zdrowe, nadają się więc dobrze na śniadanie. Czy gofry cytrynowe są równie zdrowe? Nie zupełnie, bo zwykle robi się je po prostu z aromatem cytrynowym. Natomiast na pewno są bardzo dobre. Robi się je z 2 jajek, 2 szklanek mąki, 2 szklanek mleka, 1/2 szklanki oleju, 5 łyżek cukru, 2 łyżeczek proszku do pieczenia i olejku cytrynowego. Natomiast zawsze można oczywiście dodać również jakiś aromat do wersji bez jajek czy beztłuszczowej.