Lekkie gofry biszkoptowe i drożdżowe

Chyba każdy lubi chrupiące gofry z bitą śmietaną. Jednak istnieją różne inne rodzaje gofrów. To, że można dawać do nich inne dodatki jest oczywiste, ale również ciasto można modyfikować na różne sposoby. W ten sposób mogą powstać na przykład gofry biszkoptowe albo drożdżowe.

Biszkoptowe gofry są bardzo delikatne i lekkie. Dlatego są wyjątkowo lubiane przez dzieci. Trzeba uważać, żeby ich nie przypiec za mocno, bo będą wtedy dość twarde. Najlepiej smakują po prostu z cukrem pudrem. Ale jak właściwie je zrobić? Trzeba najpierw przygotować szklankę mąki pszennej, szklankę mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, 4 jaja, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 3 łyżeczki proszku do pieczenia i kostkę margaryny. Najlepiej zacząć od rozpuszczenia margaryny, bo musi wystygnąć. Potem miksuje się wszystkie składniki, rozgrzewa gofrownice i smaruje ją olejem. Następnie piecze się kolejne porcje ciasta. W sumie z tych proporcji składników powinno wyjść 10 – 12 gofrów.

Gofry belgijskie robi się natomiast z ciasta drożdżowego. Mają one przepyszny smak. Zaraz po zrobieniu są miękkie, ale z czasem stają się coraz bardziej chrupiące na zewnątrz. Ich zrobienie zaczynamy od podgrzania 1,5 szklanki mleka z 20 g drożdży, 4 łyżkami masła, 2 łyżeczkami cukru waniliowego i szczyptą soli. Potem dodajemy 2 żółtka, 4 łyżki cukry trzcinowego (zamiast tradycyjnie stosowanego w Belgii cukru perłowego), szklankę mąki i ubite białka. Ciasto powinno trochę urosnąć, a potem smażymy  je w rozgrzanej i natłuszczonej gofrownicy. Natomiast w nieco innym przepisie na drożdżowe gofry znajdziemy następujące składniki: 2 szklanki mleka, 2 szklanki mąki, 2 jajka, 8 łyżek masła, 2 łyżeczki cukru waniliowego, paczka drożdży, łyżka cukru i szczypta soli. W garnku podgrzewamy masło i mleko, dodajemy do nich połączone drożdże, cukier, make i sól. Wszystko razem miksujemy, dodając jeszcze jajka. Ciasto odstawiamy na noc do lodówki. Natomiast jeśli robimy je rano, to powinno tam postać przynajmniej 6 godzin. Po tym czasie możemy już smażyć gofry – każdego około 6 minut. Powinno wyjść 9 – 10 sztuk.