Łatwe ciasto na kruche gofry

Zaletą nauczenia się jak przyrządzać gofry jest to, że można robić dokładnie takie, jakie się chce. Niektórzy na przykład robią gofry dietetyczne, których raczej nigdzie nie można kupić. Wówczas nie ryzykując przytyciem mogą się cieszyć ich smakiem.

Jednak bardzo dużo osób, które uczą się robić gofry marzy o takim przysmaku jaki jada się na wakacjach nad morzem. Na szczęście bez problemu można je zrobić, wykorzystując naprawdę łatwych przepis na kruche gofry. Zrobienie ciasta rzeczywiście nie jest ani trochę trudne, a cała rodzina będzie mogła zajadać gofry jak z budki na plaży. Natomiast trzeba pamiętać o kilku sprawach dzięki którym będą one lekkie i chrupiące. Po pierwsze potrzebna jest odpowiednia gofrownica o mocy ponad 1000 W. Jeśli będzie słabsza, to pomimo najlepszego przepisu na ciasto gofry mogą wyjść miękkie i gumowate. Ważne jest również to, żeby gorących gofrów nie kłaść na sobie, ale obok siebie. W końcu istotny jest sam przepis. Trzeba się go naprawdę dokładnie trzymać, jeśli chcemy żeby gofry były chrupiące. Ciasto powinno wyjść dość gęste.

Oto przepis, dzięki któremu będziemy mogli zajadać się w domu takimi goframi, jakie można kupić w budce nad morzem – należy przygotować: 2 jaja, 1/3 szklanki oleju, 2 szklanki mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, 1/4 szklanki wody, 2 szklanki mleka, cukier waniliowy i odrobinę soli. Można ewentualnie dać mniej mleka i więcej wody albo śmietanę, to również może wpłynąć na chrupkość gofrów. Z podanych proporcji powinno wyjść przynajmniej 8 sztuk. Ważna jest kolejność wykonywania czynności podczas przygotowywania ciasta. Najpierw oddzielamy żółtka i białka jaj. Białka trzeba ubić na sztywną pianę, a żółtka ucieramy z pozostałymi składnikami. Należy je miksować aż do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy do niej białka i mieszamy już łyżką. Potem wlewamy ciasto partiami do gofrownicy i pieczemy około 4 minuty. Gofry można jeść z bitą śmietaną, owocami, dżemem, polewą kakaową, cukrem pudrem itd. Natomiast, żeby było jeszcze szybciej i łatwiej można kupić gofry w proszku, z których zresztą korzysta z pewnością wiele budek nad morzem. Wystarczy dolać do proszku mleka i ciasto gotowe. Poza tym jeśli ktoś lubi chrupiące słodkości z gofrownicy powinien wypróbować przepis na gofry belgijskie.