Jakie dodatki do gofrów?

Najbardziej klasyczne są chrupiące gofry z bitą śmietaną i owocami, ale innych możliwości jeśli chodzi o dodatki jest mnóstwo. Natomiast ważne jest to, żeby dobierać je odpowiednio do rodzaju ciasta, bo wtedy na pewno będą smaczniejsze.

Do tradycyjnych słodkich gofrów oprócz bitej śmietany, samej lub z dodatkiem owoców, dodaje się również często polewy. Mogą to być sosy czekoladowe, karmelowe lub owocowe – truskawkowe, malinowe, wiśniowe. Poza tym wiele osób lubi jeść na śniadanie gofry z dżemem. Pasuje on również nieźle do gofrów drożdżowych. Natomiast niektórzy jedzą je z masłem czekoladowym lub orzechowym. Można też spróbować jak smakują ze zwyczajnym masłem lub miodem. Z kolei gofry biszkoptowe posypuje się po prostu cukrem pudrem. Rzeczywiście smakują one bardziej jak biszkopty, więc są odpowiednie raczej na podwieczorek niż na śniadanie.

Często osoby, które bardzo lubią gofry, ale nie powinny ich jeść zbyt często ze względów zdrowotnych lub z powodu nadwagi, wykorzystują przepisy na gofry dietetyczne. Natomiast jeśli użyje się do nich wysokokalorycznych dodatków, to ich przyrządzanie starci trochę sens. Najlepiej jeść je z samymi owocami lub ewentualnie z niewielką ilością konfitury. Można też zobaczyć jak smakują z serkiem lub jogurtem light.

Oprócz wielu słodkich propozycji istnieją również przepisy na gofry na słono, wytrawne, pikantne. Często jada się je w taki sposób jak chleb, czyli z masłem, serem, szynką, pomidorem, ogórkiem, papryką, ketchupem itp. Natomiast oprócz tego, że różne dodatki trafiają na gofry po ich upieczeniu, to można również wrzucić je wcześniej do ciasta. Tak mogą powstać na przykład oryginalne gofry serowo-oliwkowe. Poza tym już do ciasta można dodawać warzywa – parkę, pomidory, kukurydzę. Dość ciekawa propozycja to gofry z ziemniakami, które należy ugotować i przetrzeć, a następnie połączyć z innymi składnikami ciasta. Oczywiście można też urozmaicać ciasto na słodkie gofry. Wystarczy dodać trochę kakao, cynamonu, brązowego cukru, bananów czy olejku aromatycznego i powstają gofry smakowe. Naprawdę istnieje bardzo wiele możliwości, więc każdy może stworzyć swoją ulubioną kombinację ciasta i dodatków.