Gofry belgijskie, amerykańskie, francuskie

Amatorzy gofrów chętnie testują różne przepisy na te smakołyki. Rzeczywiście możliwości jest wiele. Można między innymi wypróbować jak się robi i jak smakują gofry belgijskie, amerykańskie lub francuskie.

Gofry belgijskie mają niezwykły smak. Oryginalnie robi się je z cukrem perłowym, ale w Polsce zastępuje się go zwykle cukrem trzcinowym. Chociaż są to gofry drożdżowe, to mają bardzo chrupiącą skórkę. Charakterystyczne jest dla nich to, że zaraz po przyrządzeniu są miękkie, a w miarę stygnięcia robią się coraz bardziej kruche. Co prawda ich przygotowanie zabiera trochę czasu, ale za to efekt jest naprawdę wart wysiłku. Do zrobienia ciasta potrzebne są: 2 jajka, szklanka mąki, 1,5 szklanki mleka, 4 łyżki masła, 20 g drożdży, 4 łyżki cukry trzcinowego, 2 łyżeczki cukru waniliowego oraz szczypta soli. Najpierw do podgrzanego mleka dodajemy drożdże, masło, cukier waniliowy i sól. Po rozmieszaniu tych składników dorzucamy same żółtka, cukier oraz mąkę i mieszamy. W końcu dodajemy pianę z białek. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia, a potem pieczemy gofry 5-6 minut.

Jak się robi gofry amerykańskie? Czy podobnie jak naleśniki, tak również amerykańskie gofry smaży się na patelni? Wcale nie o to chodzi w przepisie na nie, ale w USA jadane są również na śniadanie. Jedna z charakterystycznych rzeczy to dodatek rozpuszczonego i ostudzonego masła. Poza tym zamiast cukru kryształu korzysta się z cukru pudru. Oto bardziej szczegółowy przepis: 2 jaja, 2 szklanki mąki, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 szklanki mleka, 1/2 kostki roztopionego masła i szczypta soli. Wszystko należy dobrze ze sobą wymieszać i można robić gofry. Z tych składników powinno wyjść 10 sztuk. Oczywiście można je jeść z różnymi dodatkami. Podobnie zresztą jak gofry francuskie. Natomiast oryginalnie posypuje się je tylko cukrem pudrem. Do zrobienia 8 gofrów francuskich potrzeba: 3 jajka, 1/2 szklanki mąki, szklankę mleka, 2 łyżki cukru, 30 g masła, 1/4 szklanki śmietany (kwaśnej) i szczyptę soli. Cukier, sól i masło gotujemy z 1/2 szklanki mleka. Potem dodajemy mąkę i kiedy masa się wystudzi wbijamy jajka, a potem śmietanę oraz resztę mleka, mieszamy i odstawiamy na 60 minut. Gofrownicę najlepiej posmarować przed pieczeniem olejem roślinnym. Gofry pieką się około 4 minuty.